Slægtsforskning


  

Slægtsforskning er en hobby eller videnskab, om man vil, der kan dyrkes af alle, uanset hvem man er. Det er altså ikke nødvendig at være af adelig afstamning, det er ej heller nødvendigt, at slægten er kendt eller har kendte personer fra fortiden. Mange mennesker, der har et almindeligt navn, tror, at deres slægtshistorie ikke er spændende, men det er ikke rigtig.

De fleste slægtsnavne i dag ender på -sen. Jensen er der flest af, men der er også mange, der hedder Hansen, Petersen, Nielsen osv. For 150 år siden var de fleste danskere bønder. De havde almindelige navne som f. eks. Jens, Hans, Peter, Niels og Lars. I starten fik drengebørn efternavnet Hanssøn og pigebørn fik efternavnet Hansdatter efter deres far, som hed Hans. Det blev senere til Hansen både for drenge og piger. Det er derfor, deres efterkommere i dag hedder Jensen, Hansen, Petersen, Nielsen og Larsen. Og hedder man f. eks. Hansen, bør man da være vidende om, hvem denne Hans er, hvis navn familien bærer i dag.

Begynder man at forske i sin slægt, vil man med næsten 100 % sikkerhed finde oplysninger, som man ikke var klar over. Måske kommer ens farfar ikke fra den egn, som man havde regnet med, måske havde ens mormor flere søskende, end man var klar over, måske viser det sig, at ens mor havde en halvbror, som man ikke kendte til, eller måske viser det sig, at der alligevel er både kendte eller adelige personer i ens slægt. Så der er god grund til at komme i gang, og det er nemt. Det er nok, hvis man kender sine forældres fødselsdato og sted - med disse oplysninger er man allerede godt i gang. Det er selvfølgelig det bedste, at have så mange oplysninger som muligt til at starte med. Derfor er det en god ide at få talt med alle i familien og få så mange oplysninger som muligt. Specielt er det vigtigt at få talt med de ældste i familien, for pludseligt er det for sent.

Det kan være en god ide at læse lidt om emnet, før man går i gang. Her har jeg nævnt to bøger som varmt kan anbefales:

Slægtshistorie af Hans H. Worsøe fra Politikens Forlagshus A/S, ISBN: 87-03-00896-7
En bog, som giver en god indsigt i og vejledning om slægtsforskning, og som indeholder mange illustrationer og billeder.

Find din slægt - og gør den levende af Jytte Skaaning og Bente Klercke Rasmussen fra Forlaget Bonderosen, ISBN: 87-989850-0-0
En håndbog i slægtshistorie, som bedst bruges som opslagsværk, når der er noget, man er i tvivl om eller mangler en ide til. Bogen er uden billeder og med få illustrationer i form af tabeller og skemaer. Bogen har en meget omfattende litteraturliste.